Børneleddegigt (Juvenil Idiopatisk Artrit)


Fysioterapi udgør en vigtig del af behandlingen af børn og unge med leddegigt. Under fysioterapibehandlingen øges bevægeligheden i leddene, og muskelkraften styrkes. Behovet for fysioterapi varierer fra barn til barn og for det enkelte barn på forskellige tidspunkter i sygdomsforløbet.

Fysioterapi er vigtigt for at styrke muskulaturen omkring de angrebne led og genopbygge fysisk styrke. Bassintræning virker både smertelindrende og muskelstyrkende.

Hvad er børneleddegigt?

Fakta - Hvad er børneleddegigt?

 • Børneleddegigt kaldes på fagsprog for juvenil idiopatisk artritis (JIA). Det er en kronisk sygdom, som forårsager betændelse i et eller flere led (artritis), og hvor sygdommen begynder før det fyldte 16. år.

sample photo

Der er tre hovedtyper af børneleddegigt. De arter sig forskelligt; både med hensyn til symptomer, behandling og sygdommens forløb. De tre hovedtyper er: Polyartikulær type (udgør omkring 20-25%), Oligoartikulær type (udgør ca. 40-50%) og Systemisk type (udgør 10-15%). Fx. Den oligoartikulære type af børneleddegigt er kendetegnet ved, at mellem et og fire led er angrebet. Denne form for sygdom angriber helst de store, vægtbærende led, og ofte kun på den ene side af kroppen. Sygdommen kommer i mange tilfælde "snigende" og starter gerne med beskeden halten.

Varmtvandsbassin

Varmtvandstræning er en god og populær form for fysioterapeutisk behandling.

Vibeke tilbyder træning i varmtvand hver tirsdag aften.

Gigtramte Børn GBF

"Gigtramte Børns Forældreforening" anbefaler og formidler varmtvandsterapi over hele landet.